Sjamanisme

Mijn eigen reis
In 2009 kwam het sjamanisme op mijn pad. Het was niet een bewuste keuze, maar veel meer een roeping. Ik werd letterlijk geroepen door een sjamaan die voor mij verscheen. Het kostte me een week om de ontmoeting met hem aan te gaan. Vanaf dat moment veranderde er veel in mijn leven. In mijn boek Herinneren wie je bent schrijf ik over deze ontmoeting. Ik werd ingewijd in sjamanistische rituelen en leerde met hem door tijd en ruimte te reizen. Ik ontmoette opnieuw mijn krachtdier. Een prachtige wolf die bij mij als klein meisje ’s avonds in mijn slaapkamer stond. In paniek rende ik dan mijn bed uit en probeerden mijn ouders me te troosten door te zeggen dat het niet echt was wat ik zag, maar slechts een boze droom. Nu verscheen diezelfde wolf in al zijn kracht opnieuw aan mij en werd ik één met zijn energie.
Tijdens mijn sjamanistische reis kwam ik in contact met het Inca-sjamanisme en heb ik een eerste inwijding mogen ontvangen van Don Mareano één van de Paqo-sjamanen uit Peru. Dit was een heel bijzondere ervaring.
Later heb ik meerdere inwijdingen mogen ontvangen van de door de Paqo Sjamanen opgeleide Margreeth Stoffers.
Ook heb ik via Maria Hartjes onder andere de Munay-Ki ontvangen.
Persoonlijk houd ik mij vooral bezig met sjamanistische rituelen, healing en symboolduiding.

Wat is sjamanisme?

Een sjamaan is de medicijnman in oude volksculturen. De sjamaan bezit de kennis van wat de natuur geeft om mensen te helen en de gave om wijze raad te geven.
Sjamanen maken gebruik van de kracht van de natuur en zien de mens als onderdeel van die natuur. Het is voor hen vanzelfsprekend om respect diep respect voor de Aarde te hebben. Immers elk mens, elk dier, elke plant, elke steen is verbonden met de Aarde.
Sjamanen voelen zich gesteund door hun krachtdieren en hun voorouders. Ze respecteren niet alleen Moeder Aarde maar ook de kracht van de zon, de maan en het Universum. Bovendien is een sjamaan in staat om door ruimte en tijd te reizen waardoor hij in de toekomst en het verleden kan zien.
Inmiddels is de kennis van de sjamanen niet meer alleen voorbehouden aan hun eigen volk. Wereldwijd trekken sjamanen rond om hun oude kennis met de rest van de wereld te delen. Zij leiden mensen op om die kennis over te dragen. Dit is een nieuwe vorm van sjamanisme. Niet iedere sjamaan is na een opleiding een heler en een ziener. De kennis van oeroude rituelen en tradities kan wel helpen om dichterbij jezelf te komen en te leren de kracht van de natuur te begrijpen. Steeds meer westerse mensen raken hierin geïnteresseerd.
Als gevolg van de Nieuwe Tijd worden sommigen zelfs  ‘geroepen’  tot het sjamanisme. Vaak in de vorm van spontane visioenen en spirituele ervaringen. Deze mensen worden begeleid door dezelfde natuurkrachten als de oorspronkelijke sjamanen.